Ga naar de inhoud

Terugblik bijeenkomst 17 oktober: inwoners aan het woord over gezondheid


Welke rol wil jij als inwoner in de uitwerking van het regioplan? Wat zijn behoeften en ideeën als het gaat om gezond leven? Hoe kan de leefomgeving bijdragen aan je gezondheid? Wat kun jij als inwoner zelf doen om gezond te blijven en anderen te helpen? Samen praten over hoe het anders en beter kan, dat was de insteek van de bijeenkomst op donderdag 17 oktober en het was inspirerende middag. Het was mooi om te zien dat bijna 80 mensen naar Scheemda waren gekomen om in Herberg De Esborg mee te praten over de gezondheid van, en de zorg voor, de Groningers.

Er zijn veel voorbeelden in Groningen (en Drenthe) van dorpen en wijken waar inwoners de zorg en ondersteuning voor hun dorpsgenoten zelf organiseren, vanuit naoberschap. We nodigden drie Groningse en één Drents voorbeeld uit om toe te lichten hoe ze dat doen. Overal blijkt het een zaak van lange adem en is het een hele opgave om vanuit gemeenten en andere instanties de steun te krijgen die nodig is om een initiatief van inwoners zelf ook op de lange termijn overeind te houden. In de zaal was er spontaan applaus voor de zorgzame dorpen waar dit lukt: Wedde, Pekela, Opende, Grolloo, Kloosterburen en op meer dan 100 plekken alleen al in Groningen.

Ook door de dagvoorzitter Wouter Bos, bestuursvoorzitter van Menzis werd het belang van deze inwonerinitiatieven onderschreven, omdat ze dicht bij de inwoners de zorg kunnen bieden die iemand nodig heeft. Hij betreurde het dat we met elkaar het zorgstelsel zo hebben ingericht dat het lastig is zorginitiatieven die vanuit inwoners komen goed te ondersteunen, dat vraagt om maatwerk en om financiering zonder schotten tussen de verschillende wetten en geldstromen.

Opbrengst dialoogsessies
Met deze middag was het de bedoeling om vooral van inwoners en bestaande inwonersinitiatieven te horen wat zij nodig hebben, op welke manier zij betrokken willen zijn en invloed willen hebben op de manier waarop we gezondheid en zorg in Groningen organiseren. Tijdens 6 dialoogsessies gingen inwoners en professionals met elkaar in gesprek en werden er ervaringen en ideeën gedeeld. We delen hierbij graag enkele voorbeelden van onderwerpen die besproken zijn:

Van grote betekenis zijn de lokale initiatieven als dorpshuiskamers en dorpsmaaltijden die een positieve bijdrage hebben op gezondheid, doordat mensen elkaar ontmoeten en in beweging komen. Dit helpt om de zorgvraag niet nog verder te laten groeien. In zorgzame gemeenschappen lukt dat, doordat ze het simpel houden. Gewoon doen wat nodig is, met zo min mogelijk regels. Professionals moeten aansluiten bij die manier van werken. Verruim mogelijkheden door een weg te vinden tussen de regels door, maar met structureel geld. “We moeten elkaar weer leren kennen en vertrouwen. Creëer mogelijkheden om elkaar te ontmoeten, tussen jongen en oud. Het buurthuis als medicijn!”

En wat betekent gezondheid? Dit werd omschreven als plezierig leven, eigenwaarde, gezien worden en alles wat je wel kunt. Mensen hebben regie over hun eigen leven nodig om gezond te kunnen leven. Een goede basis, geen armoede, wonen in een prettige omgeving met ontmoetingsplekken en speeltuinen, dit zijn belangrijke uitgangspunten.

Er werden ook verschillende uitdagingen genoemd: “Als iets succesvol is, hoe zorg je dan dat het duurzaam kan voortgaan, ook met verminderde financiering?” Mensen ervaren soms te veel belemmeringen om goede dingen aan te pakken. Ook hier werd geopperd: “We moeten ontregelen! Minder regels en af en toe geld om te experimenteren.” “Het vertrouwen tussen instanties en inwoners moet hersteld worden.” Ontschotting werd hierbij ook als oplossing genoemd, dit is een klantgerichte manier van werken die uiteindelijk moet leiden tot vraaggestuurde zorg. Toen het aan tafel over de toegankelijkheid van zorg ging werd er het volgende gezegd: “Toegankelijkheid van zorg gaat niet alleen om zorg, maar letterlijk om de weg ernaartoe. Zoals het vervoer en de gesprekken eromheen. Begin bij jezelf en wijs niet altijd naar een ander: durf een hulpvraag te stellen wanneer je dit nodig hebt.” Wij kijken terug op een goede bijeenkomst. Het is belangrijk om elkaar te blijven opzoeken; inwoners, (bestaande of potentiële) inwonersinitiatieven en professionals. Het is goed om in gesprek te zijn, elkaar ontmoeten en elkaar te vertrouwen. Het is de wens van ons allemaal om te kijken naar mogelijkheden en elkaar daarin te steunen. Tenslotte willen we toch allemaal hetzelfde? Dat Groningers zo plezierig en lang mogelijk gezond kunnen leven.