Ga naar de inhoud

Actielijn 5.
Mentale gezondheid

Actielijn 5 ‘Mentale gezondheid’ richt zich op het volledige spectrum van mentale gezondheid, van universele preventie tot cruciale en verplichte zorg met de focus op demedicaliseren, normaliseren en collectiveren.

De uitdaging

Met de mentale gezondheid van veel inwoners gaat het niet goed. Denk hierbij aan depressies, eenzaamheid, eetstoornissen, balans werk-privé en stress in relatie met de sociaal economische positie.

Onze aanpak

In Groningen zetten we in op een brede aanpak van mentale gezondheid, waarbij we de kracht van de gemeenschap en eigen weerbaarheid centraal stellen. Deze aanpak richt zich op het vinden van nieuwe oplossingen buiten de traditionele zorg, met een focus op collectiviteit en demedicalisering.

Regioplan voor Mentale Gezondheid in Groningen

Vanwege de grote problemen rond mentale gezondheid in Groningen hebben we een apart regioplan opgesteld: ‘Mentale gezondheid is een zaak van alle Groningers’.

Balans tussen weerbaarheid en hulpverlening

We streven naar een gezonde balans tussen eigen weerbaarheid en professionele hulp voor alle Groningers, inclusief inwoners, families, buurten en zorgprofessionals, verenigd in het netwerk Gezond Groningen.

Aanpak voor Mentale Gezondheid in Groningen

We geloven dat de grote uitdaging van mentale gezondheid in Groningen niet opgelost wordt door het bestaande aanbod te optimaliseren, maar door samen nieuwe antwoorden te vinden voor degenen die vastlopen. Het is onze ambitie om al bestaande initiatieven te versnellen en verrijken en een omgeving te vormen die mensen ondersteunt bij het zoeken naar betekenis en het versterken van hun weerbaarheid. Ons doel is om mentale gezondheid meer als een collectief en publiek vraagstuk te benaderen, en te demedicaliseren. Gelijkwaardigheid, openheid en verantwoordelijkheid zijn daarbij essentieel. De uitdaging is om samen te ontdekken hoe een betekenisvol leven geleid kan worden vanuit eigen kracht.

Collectieve benadering

Strategie

Onze strategie richt zich op drie doelen:

  1. Het verbeteren van de algehele mentale gezondheid van Groningers.
  2. Het versterken van weerbaarheid en het beter omgaan met stress.
  3. Het bevorderen van een integrale en domein-overstijgende werkwijze.

Om deze doelen te bereiken, zetten we ons in voor:

  • Het creëren van de juiste randvoorwaarden, zoals passende governance en voldoende financiering.
  • Meer geluk en gezondheid voor Groningers met psychische kwetsbaarheid.
  • Verhoogd werkplezier binnen het Groningse ecosysteem voor mentale gezondheid en een gezonde arbeidsmarkt.
  • Het bieden van het juiste zorgaanbod op de juiste plek en op het juiste moment.
  • Vermindering van de instroom in specialistische GGZ.
  • Een vroegtijdige focus op het versterken van weerbaarheid en bevorderen van positieve gezondheid.
  • Grotere inzet van ervaringsdeskundigheid.

Door middel van een aantal programma’s geven we uitvoering aan de ambities van de actielijn. Dit zijn:

  • Ketenaanpak ‘Welzijn op Recept
  • Platform Mentaal Gezond Groningen
  • Mentaal gezondheidsnetwerk, inclusief voorzorg en cruciale en acute zorg
  • Veilige overgang 18- 18+
  • Integrale samenwerking
  • Ervaringsdeskundigheid en herstelcentra
  • Kenniswerkplaats onbegrepen gedrag
    1. Welzijn op Recept: samenwerken aan gezondheid en welzijn

      Welzijn op Recept is een effectieve aanpak voor mensen met lichte psychosociale klachten, zoals vermoeidheid, spanningen, somberheid of lichamelijke klachten zonder duidelijke medische oorzaak. In plaats van medicijnen of langdurige medische trajecten biedt deze interventie een sociaal alternatief: een verwijzing naar een welzijnscoach. Huisartsen in de provincie Groningen kunnen hun patiënten nu digitaal via Zorgdomein doorverwijzen naar een welzijnsorganisatie. De welzijnscoach helpt bij het herstellen van de balans, bijvoorbeeld door gesprekken, activiteiten of begeleiding bij het (her)vinden van zingeving, structuur of sociale contacten. Vaak ligt aan de klachten een sociaal-maatschappelijke oorzaak ten grondslag, zoals eenzaamheid, verlies van werk of het overlijden van een dierbare.

      Sterke regionale samenwerking
      Welzijn op Recept is een gezamenlijke ketenaanpak van:

      • Regionale huisartsenorganisatie DokNoord
      • Alle tien Groningse gemeenten
      • Tien welzijnsorganisaties
      • Zorgverzekeraar Menzis

      Samen hebben zij duidelijke samenwerkingsafspraken vastgelegd. Daarmee is een stevig fundament gelegd voor de verbinding tussen het medisch en sociaal domein binnen het programma Gezond Groningen.

      Steeds meer huisartsen doen mee
      Bijna alle huisartsenpraktijken in de regio zijn inmiddels aangesloten bij Welzijn op Recept en hebben toegang tot een welzijnscoach. Om de implementatie te ondersteunen, zijn er webinars georganiseerd en is er een praktische toolbox ontwikkeld voor zowel huisartsen als welzijnsprofessionals.

      Regiocoördinatoren
      De coördinatie van deze ketenaanpak ligt in handen van:

      • Roelinda Bos (regionale huisartsenorganisatie DokNoord)
      • Jennifer Bakker (Tintengroep)

      Samen zorgen zij voor de afstemming tussen de betrokken partijen en dragen ze bij aan de verdere doorontwikkeling van Welzijn op Recept in de regio.

      Meer informatie
    2. Platform Mentaal Gezond Groningen

      Het platform ‘Mentaal Gezond Groningen’ richt zicht op het voorkomen van mentale problematiek bij bewoners in de provincie Groningen. Met dit platform verbinden ze betrokkenen, professionals en hulpaanbod met elkaar. Daarom is Mentaal Gezond Groningen het programma waarin we de opbrengsten en activiteiten van het Meerjarenprogramma voor personen met psychische kwetsbaarheid of handicap in 2024, kunnen laten landen. Daarmee zijn de resultaten van de preventiecoalitie na afloop van de subsidieperiode geborgd.

      Mentaal Gezond Groningen kent een eigen programma organisatie. Ymke van der Wal is regionaal trekker (project manager) van ‘Mentaal Gezond Groningen’.

      Meer informatie
    3. Kenniswerkplaats onbegrepen gedrag

      De kenniswerkplaats onbegrepen gedrag regio Groningen is een plek waarin we kennisdeling en samenwerking stimuleren in situaties rondom onbegrepen gedrag. Hierbij verbinden we ervaringskennis, professionele praktijkkennis en wetenschappelijke kennis en ontwikkelen we nieuwe, praktische informatieproducten.

      Meer informatie

    Grip op onbegrip

    Een stijging van levensdelicten en bijna levensdelicten wordt gelinkt aan onbegrepen gedrag. Ondanks inspanningen en samenwerking blijft het risico op ernstig gedrag onder de radar. Het landelijk project “Grip op onbegrip” streeft ernaar deze risico’s eerder te herkennen en te voorkomen.

    Meer informatie?

    Neem contact op met Michael Milo via m.milo@gezondgroningen.nl of Heleen Os-Bakker via h.vanos@gezondgroningen.nl.

    Blijf op de hoogte. Meld je aan voor onze nieuwsbrief.