Actielijn 4.
De professionals van de toekomst
We hebben een grote uitdaging in het vasthouden van professionals om de zorg in het hier en nu te bieden en in het aantrekken van zorgprofessionals die passen bij ons toekomstbeeld.
De regiovisie en het regioplan Gezond Groningen bieden zorgprofessionals de kans om deel uit te maken van een maatschappelijke beweging naar een houdbaar zorgsysteem. Daarmee groeit de aantrekkingskracht van Groningen. Er zullen nieuwe competenties op het gebied van netwerksamenwerking, preventie, werken met data en robotisering worden gevraagd. Dat vormt een uitgelezen kans voor samenwerking tussen zorgaanbieders, kennisinstellingen en opleidingen. Op het gebied van arbeidsmarktbeleid en beroepsvitaliteit zijn in de sector zorg en welzijn al de nodige acties in gang gezet die we verder versterken, zoals gezamenlijke werving en selectie.
In deze actielijn werken we aan de volgende doelen:
• Maximaal benutten huidig personeel
• Verminderen van ongewenste uitstroom
• Bevorderen van de doorstroom
• Vernieuwende aanpak van de instroom.
Daarbij richten we ons op:
• De inwoners in de provincie Groningen.
• Medewerkers in zorg- en welzijn.
• Studenten zorg- en welzijn.
In actielijn 4 worden 3 programma’s ontwikkeld:
Goed regionaal werkgeverschap, samenwerken over de organisatiegrenzen heen om beter in te spelen op de wensen van zorgprofessionals op het gebied van werk en loopbaan.
Anders Organiseren, door een effectieve inzet van zorgtechnologie, meer samenwerking met familie en informele zorg en minder administratieve lasten
Een leven lang leren en ontwikkelen, in elke fase van de loopbaan vergroten van de beroepsvitaliteit.
De bestuurlijke trekkers van actielijn 4 zijn Karin Kienhuis (Regio-directeur Groningen Zorg, Welzijn en Dienstverlening Alfa college) en Dineke Katerberg (directeur-bestuurder van zorgcentrum Westerholm). Coördinator van actielijn 4 is Sjoukje Niehof.