Commitment voor gezamenlijke aanpak toekomstbestendige zorg en welzijn regio Groningen actielijn 4


Meer dan 150 professionals uit de zorg, welzijn, kennisinstellingen en gemeenten, afkomstig van 40 verschillende organisaties, troffen elkaar op woensdag 26 maart 2025 in Rietland in Zuidwolde. De bijeenkomst stond in het teken van actielijn 4 van GezondGroningen, die zich richt op de professionals van de toekomst. Actielijn 4 kent drie programma’s:
- goed regionaal werkgeverschap,
- een leven lang leren & ontwikkelen
- anders organiseren.
Vol energie kwamen de deelnemers binnen. Al snel vulde de ruimte zich met waardevolle ontmoetingen en inspirerende gesprekken, precies zoals bedoeld. “Deze dag maakt deel uit van de transformatie”, benadrukte programmamanager Sjoukje Niehof tijdens de opening. “We nodigen jullie uit om stappen te zetten naar het wenkend perspectief; een toekomst waarbij de zorg toegankelijk blijft en inwoners de juiste zorg op de juiste plek ontvangen. Dat is in het belang van brede welvaart in onze mooie provincie Groningen.”
Inspirerende TED-talks
In de ochtend werden TED-talks gehouden over de negen projecten die een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan actielijn 4. Deze TED-talks brachten inspirerende gesprekken op gang. Michiel Kahmann, directeur P & O UMCG riep in zijn Tedtalk op om samen te werken en op te leiden over organisatiegrenen heen. Uit de gesprekken kwam naar voren dat er behoefte is aan kennis en expertise over de effectieve inzet van zorgtechnologie, waarbij ook de rol van ondernemers grote potentie heeft. Binnen het project over leer- en ontwikkelgemeenschappen viel de bereidheid op om samen aan een hoger doel te werken zodat inwoners ook optimaal betrokken worden. De integratie van nieuwkomers in de zorg werd enthousiast ontvangen. Niet alleen als oplossing om de zorgkloof te overbruggen, maar ook als waardevolle bijdrage aan een cultuursensitieve samenleving.
Daarnaast werd het belang van gezamenlijk opleiden over organisatiegrenzen heen benadrukt, waarbij ook de bijbehorende uitdagingen werden erkend: “Er zijn veel positieve voorbeelden aan de voorkant, maar we hebben ook moeite om de achterzijde goed te integreren.” Ook het risico van te veel complexiteit werd genoemd. Uit de zaal klonk als reactie de oproep om drempels weg te nemen: “Als we met deze actielijn willen dat mensen gezonder en gelukkiger werken, moeten we ons ook realiseren dat we hier in Groningen groot in zijn. Daar mogen we trots op zijn.” Tot slot werd benadrukt dat samenwerking tussen diverse partijen, inclusief mantelzorgers, essentieel is. Op de vraag van de dagvoorzitter Femke Hulsenbek wie naast zorgverlener ook mantelzorger was, gingen verrassend veel handen omhoog. Dit is een krachtig signaal van de verwevenheid tussen formele en informele zorg.
De regio als vertrekpunt
Aiko de Raaf, landelijk kwartiermaker integraal zorgakkoord, benoemde tijdens de bijeenkomst de grote uitdagingen in de zorg, waarbij schaarste en financiële tekorten de toegang tot zorg onder druk zetten. Er werd opgemerkt dat de oplossing gevonden kan worden in samenwerking op regionaal niveau. “Elke regio heeft echt een ander vertrekpunt”, lichtte De Raaf toe. “Vandaag werd hier de term #aardbevingsstress genoemd wat kenmerkend is voor de regio Groningen. Door de onderlinge verschillen is het belangrijk om te kijken wat jullie in Groningen gezamenlijk bindt.” De transformatie van de zorg moet beginnen bij de betrokkenen zelf, door los te laten wat niet meer werkt en gezamenlijk nieuwe, integrale vormen van zorg te ontwikkelen. De Raaf: “Transformatie begint bij onszelf. Systeemuitdagingen kunnen we zelf oplossen. Samen zorgen we voor het beschikbaar houden van de zorg.”
Verbinding
“Het was een mooie dag vol inspiratie,” concludeert Karin Kienhuis, bestuurlijk trekker van actielijn 4. Zowel de TED-talks als de proeverijen na de lunch zorgden voor inspiratie. “We hebben veel input gekregen op de negen projecten en ervaren dat er breed draagvlak is.” “De projecten zijn niet allemaal nieuw. Wat wél nieuw is, is de verbinding, de verrijking en de opschaling in de provincie”, voegt Sjoukje toe. Voor de IZA-plannen is een onderbouwd transformatieplan nodig, terwijl deelnemers tegelijkertijd behoefte hebben aan concrete plannen met realistische doelstellingen, gecombineerd met een inspirerende aanpak. Er is vertrouwen in een gezamenlijke aanpak voor actielijn 4 in de regio Groningen. Mentimeter toonde aan dat inspirerend, energiek en interessant de drie woorden waren die de dag het beste samenvatten. Een sterke basis voor de volgende stap naar een toekomstbestendige zorg in de regio Groningen!
















