Actielijn 5: Algemene update vanuit Mentale Gezond


Vanuit Platform Mentaal Gezond Groningen werken we aan verschillende projecten samen met gemeenten, zorgpartners, jongeren en welzijnsorganisaties. Zo gaan we aan de slag met het versterken van veerkracht op middelbare scholen, verloopt Welzijn op Recept voorspoedig en werkt al bijna 60% van de huisartsen samen met een welzijnscoach!
We hebben als platform de regie gekregen over Maatregel 16: Mentale Weerbaarheid Jongeren van de sociale agenda. Dat betekent dat we aan de slag zijn en gaan met een breed pakket aan activiteiten, van het versterken van mentale veerkracht op middelbare scholen tot het ondersteunen van mbo-studenten. Denk aan initiatieven zoals STORM en Move Ahead, maar ook het betrekken van jongeren zelf bij beleid en uitvoering. Zij weten tenslotte als geen ander wat er nodig is.
Ook binnen de GGZ Coalitie wordt flink doorgepakt. Er is veel enthousiasme om écht anders te gaan werken. Eén toegangspoort organiseren voor mensen die hulp zoeken (“één voordeur”) en samen de wachtlijsten aanpakken zijn belangrijke speerpunten.
En dan hebben we Welzijn op Recept. Hier is inmiddels groen licht gegeven voor NPG-middelen – de beschikkingen zijn verstuurd naar tien gemeenten. Intussen werkt al 58% van de huisartsen in Groningen met een welzijnscoach, en ook Tynaarlo, Noordenveld en Aa en Hunze sluiten zich aan via de sociale agenda. Vanuit de Regiodeal Oost-Groningen is daarnaast een implementatieonderzoek gestart, dat nu over alle deelnemende gemeenten wordt uitgerold.
We kijken ook vooruit met jongeren. Samen met de gemeente Groningen werken we aan een digitale gemeenschap: een online platform voor en door jongeren. Het idee is om eind dit jaar een eerste versie klaar te hebben, gekoppeld aan bestaande initiatieven én wat jongeren zelf aangeven nodig te hebben.
Verder gebeurt er veel rondom ervaringsdeskundigheid. Samen met regionale partners bouwen we aan een platform voor mensen met ervaringskennis, zodat zij structureel betrokken kunnen worden én er een lerend netwerk ontstaat tussen Groningen en Drenthe. Ook start de Erasmus Universiteit binnenkort een onderzoek naar transities in de mentale gezondheid. Ze gaan in juni van start met interviews.
Tot slot: op 17 juni vond het tweede mini-symposium van de Kenniswerkplaats Onbegrepen Gedrag plaats. Daar deelden we resultaten rond samenwerken in de wijk en herstelinitiatieven. En goed nieuws uit Midden-Groningen: op 19 mei is daar de Herstelwerkplaats Hoogezand feestelijk geopend – een nieuwe plek voor mensen die willen werken aan hun eigen herstel en weer mee willen doen.