Mentale gezondheid is een zaak van alle Groningers
Het gaat niet goed met de mentale gezondheid van veel Groningers. Zo is de mentale gezondheid van onze jongeren de laatste jaren verslechterd. Deze verslechtering vond plaats in een periode waarin Nederland door de aanhoudende pandemie te maken had met diverse corona maatregelen, zoals schoolsluitingen en lockdowns.
Bij oudere leeftijdsgroepen zien we vaak eenzaamheid die leidt tot minder mentale veerkracht. Voor de groep die in de productieve levensfase zit, is het steeds belastend om op alle fronten aan de eisen en verwachtingen van de samenleving te voldoen: loopbaan, gezin, eigen ontwikkeling, zorgen voor elkaar. Voor de inwoners met een lagere sociaaleconomische positie is de onzekere financiƫle situatie en het risico om in geldproblemen te raken vaak belastend.
Deze oorzaken laten zien dat we de aanpak vooral ook moeten zoeken buiten het zorg- en welzijnsdomein. De meeste gezondheidswinst bereiken we immers door het bieden van bestaanszekerheid met passend werk, een veilig huis en financiƫle middelen voor de basisbehoeften, plus een gezonde leefomgeving en gezond gedrag. In verband met de grote problematiek rondom de mentale gezondheid van veel Groningers hebben we een apart regioplan Mentale gezondheid opgesteld.