We moeten praten: aan tafel over zorg en gezondheid
woensdag 16/04

Hoe kunnen we elkaar helpen om langer gezond te blijven? Wat wordt er door mensen zelf georganiseerd in de provincie? Na de onthulling van onze publiekscampagne op maandag 14 april op de Nieuwe Markt in Groningen hadden we gisteren de talkshow in het Forum. Er waren mooie tafelgesprekken en de zaal zat vol!
Rondetafelgesprek
Samen met het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) organiseerde Gezond Groningen op dinsdag 15 april een rondetafelgesprek in het Forum in Groningen: aan tafel over zorg en gezondheid. VWS reist door het land en organiseert deze tafelgesprekken in verschillende regio’s. Het gesprek in Groningen werd geleid door tafelleiders Jetse Goris en Jetta Post, een sterk duo dat er ook voor zorgde dat het publiek betrokken werd. Na afloop aten we met elkaar en kon er nagepraat worden. Het was een geslaagde en zeer inspirerende dag! Gezond Groningen doen we voor elkaar.
Inspirerende initiatieven
Met vrijwilligers, ervaringsdeskundigen en professionals gingen we in gesprek over zorg en gezondheid in de provincie Groningen. De tafelgasten brachten mooie voorbeelden mee, hoe we in Groningen de zorg anders inrichten. Benieuwd naar wat er besproken is? Hierbij een korte terugblik:
Thea Gielleit (bestuurslid Groninger Dorpen en inwoner van Hongerige Wolf) vertelde over hoe er op het Groninger platteland steeds meer mensen zelf zoeken naar een passend antwoord op de ontwikkelingen in de zorg en hoe mensen langer zelfstandig thuis kunnen wonen. Zo runt zij met enkele andere vrijwilligers af en toe een mobiele bakkerij, Bakkerij De Eenvoud. Het belangrijkst van de bakkerij is niet het brood, maar het ontmoeten. Het is een plek waar mensen samenkomen, kletsen en lachen. Het is laagdrempelig en gezellig. Als gouden tip opperde Thea: “eet gezond en neem een hond”. Met een hond moet je wel bewegen, even de deur uit en kom je ook nog eens in contact met anderen.
Jan de Vries (projectmedewerker van HANNN) houdt zich bezig met vitaal leven en meer gezonde, gelukkige levensjaren voor mensen. Hij vertelde dat ze graag naar mensen toe gaan en de mensen centraal zetten. Een mooi voorbeeld hiervan is de Gezonde Huiskamer. Hiermee gaan ze door de provincie om met mensen in te gesprek gaan over het zelfbeeld van mensen, hoe mensen kunnen denken in veerkracht en er wordt een leefstijlcheck gedaan. Door de wijk in te gaan is het toegankelijk en ervaren mensen het als prettig. Ook Leah Schans (beweegcoach Huis voor de Sport) gaat de provincie in en houdt zich bezig met vitaliteit van ouderen. Fitheidstesten ondersteunen 50-plussers bij het bevorderen van fysieke fitheid en de eigen gezondheid. Leah opperde dat je elkaar moet vragen wat je al doet en wat je wil doen. Zo kunnen we elkaar inspireren en bewuster bezig zijn met onze leefstijl.
Longarts Sandra Been-Buck legde uit hoe ze in het Martini Ziekenhuis zorg bieden op afstand, waardoor “de patiënt minder reistijd heeft en tegelijkertijd zorg op maat krijgt” aldus Sandra. Zo wordt er vroegtijdig gesignaleerd of er extra medicatie nodig is, of juist minder. Alfons Brink (docent en onderzoeker Alfa-college Groningen) vertelde hoe er samen met studenten, onderzoekers en zorgorganisaties in Groningen wordt gewerkt aan oplossingen om de zorg te verlichten en de zelfredzaamheid van ouderen te vergroten.
Gerda Andelbeek: en Heleen Wadman zaten als ervaringsdeskundigen op het gebied van psychiatrie en mentale gezondheid aan tafel. Voor Heleen is de focus op het proces van herstel belangrijk, focus niet op de resultaten: “Luister goed naar jezelf en zoek een vorm die bij jou past. Het is jouw gezondheid.” Gerda vertelde vanuit haar eigen verhaal waarom het belangrijk is om de patiënt centraal te stellen en waarom initiatieven met lotgenoten belangrijk zijn in het proces naar herstel. Gerda: “Het taboe op mentale gezondheid mag er wel af. Praat met elkaar.”
Trudy Oldenhuis-Zijlstra is huisarts in de stad Groningen en voorzitter van DokNoord. Ze gaf een inkijkje in wat er speelt in onze provincie. Uit onderzoek blijkt dat het hebben van een langdurige relatie met je huisarts een positief effect heeft, het hebben van een band en iemand echt kennen. Ze benadrukte daarnaast het belang van zelfredzaamheid: “ik pleit voor zelfredzaamheid. Soms heeft iemand een paniekaanval en wil dat er direct iets gedaan wordt. Maar praten met anderen helpt ook. Of simpelweg even wachten. Aanvaard soms dat iets lastig is.”
Een mooi voorbeeld van regie nemen over je eigen leven, is het verhaal van Margie Kailola (vrijwillig bokstrainer Beijum Beweegt). Zij zat aan tafel met in het publiek mensen uit haar boksles. Margie geeft bokstrainingen onder de naam ‘Oldstars Boksen’ aan mensen tussen de 55 en 75 jaar oud. Naast de gezelligheid heeft het Margie geholpen om uit haar depressie te komen en te blijven: “boksen – of sporten – is goed voor het hoofd en het lichaam. Ik word er gelukkig van. Ik ben er voor de groep en zij zijn er voor mij.”
“In sommige culturen wordt er veel van kinderen verwacht, terwijl die ook een druk leven hebben en niet altijd extra zorgtaken kunnen oppakken. Ook ik heb dit zelf als ingewikkeld ervaren” vertelde Derya Baran. Daarom heeft zij Jasmijn Zorgt opgezet. Deryastartte met Jasmijn Zorgt om ouderen met een migratieachtergrond aan vrijwilligers te koppelen met gelijke achtergronden. Ze spreken dezelfde taal, kennen de culturen en hebben daardoor sneller een klik. Het geeft Derya voldoening dat het een succes is, haar tip: “groet elkaar, wees vriendelijk, toon begrip en houd rekening met elkaars cultuur. Kijk wat je voor een ander kan betekenen.”
En tot slot het inspirerende verhaal over het zwembad De Hardenberg. Met 80 vrijwilligers runt André Hateboer het sportcomplex in Flinsterwolde, met o.a. het zwembad en een sporthal. Samen hebben ze ervoor gezorgd dat dit complex behouden bleef. Steeds meer omwonenden, ook ouderen, komen hier graag sporten en ontmoeten elkaar. André antwoordde als volgt op de vraag wat zijn gezondheidstip is: “Probeer gezond en plezierig te leven. Doe leuke dingen, dat maakt je ook gezond.”
We moeten praten
We kijken terug op een zeer geslaagde middag met interessant gesprekken. We zijn er trots op dat er in Groningen al veel gebeurt op het gebied van zorg en gezondheid en dat er ook veel mensen zelf actief zijn om iets goeds te doen of in stand te houden. Meer initiatieven staan op onze site, www.gezondgroningen.nl. Ken jij initiatieven die erbij horen? Geef het door via https://gezondgroningen.nl/sluit-je-aan/! Bedankt aan alle tafelgasten! Gezond Groningen blijft graag in gesprek met de Groningers, dit doen we op verschillende manieren: door een bijeenkomsten te organiseren zoals bovenstaande, maar ook door de straat op de gaan en in gesprek gaan of door inspirerende verhalen te delen. Kortom: we moeten (blijven) praten!










