Ga naar de inhoud

Publiekscampagne Gezond Groningen onthuld: wat als we niets doen?

dinsdag 15/04

Maandagmiddag 14 april heeft Gezond Groningen officieel haar publiekscampagne namens het netwerk Gezond Groningen. Tijdens dit moment werden vier campagneborden onthuld op de Nieuwe Markt in Groningen. Deze borden staan eerst in Groningen-stad, maar reizen in de komende weken door de provincie. De borden bevatten inspirerende verhalen van Groningers, achtergrondinformatie over Gezond Groningen en ze roepen op tot actie. Groningers staan voor grote gezondheidsuitdagingen. Met deze campagne roept het netwerk van Gezond Groningen – met bijna 80 partners – op tot bewustwording en actie.

Waarom campagne van Gezond Groningen voor de Groningers?

Wat als we niets doen? De zorg in Groningen staat onder grote druk. Er wordt meer en meer zorg gevraagd, terwijl er steeds minder zorgverleners en mantelzorgers zijn. In sommige gebieden is niet alle zorg meer beschikbaar. Landelijk gezien hebben we veel inwoners die met mentale gezondheidsklachten worstelen. Ook leeft de Groninger gemiddeld ongezonder dan de rest van Nederland. Dit houden we niet lang meer vol. Het is belangrijk dat iedereen dit weet. Niet alleen personeel heeft hiermee te maken, ook inwoners merken dit en gaan dit alleen maar meer merken. Stephanie Klein Nagelvoort-Schuit vult aan: “Ziekte is nooit helemaal te voorkomen. Maar het zou mooi zijn als elke inwoner van Groningen een beetje beter op zichzelf past. Want zo leef je langer gelukkig en in goede gezondheid. Dan kunnen we ook in de toekomst garanderen dat er altijd zorg beschikbaar is voor iemand die dat echt nodig heeft.” Wat positief is, is dat de urgentie om er samen iets aan te doen bij alle partijen uit het netwerk heel groot is. En daar worden alle Groningers bij betrokken.

Gezond Groningen

Gezond Groningen vertegenwoordigt de overheid, zorg-, welzijn- en onderwijsorganisaties in de provincie Groningen. Suzanne Oostervogels over het netwerk: “Het netwerk van GezondGroningen werkt de laatste jaren hard aan een gezamenlijke domeinoverstijgende aanpak op het gebied van gezondheid en welzijn. Door kennis te bundelen kunnen we zorg in Groningen beschikbaar houden en kunnen we dit efficiënter inrichten. De ketenaanpakken zijn mooie voorbeelden van deze gezamenlijke aanpak. Zo is de ketenaanpak valpreventie bij ouderen een domeinoverstijgende aanpak, die regionaal en lokaal uitgevoerd wordt. In Nederland belandt elke vier minuten een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp als gevolg van een valincident. Ruim de helft van hen heeft botbreuken. Daarom investeren we in preventie, want voorkomen is beter dan genezen.” Het netwerk bestaat uit bijna 80 partners. Samen staan zij achter deze campagne en streven ze ernaar om zorg beschikbaar, toegankelijk en betaalbaar te houden. Dit staat onder druk en daarom bundelen ze de krachten: ‘Gezond Groningen doen we voor elkaar’.

Aftermovie

Campagnebeelden

Op de Nieuwe Markt in Groningen-stad staan 4 borden. Met de informatie op deze borden wil het netwerk van Gezond Groningen inwoners bewust maken van het feit dat de situatie in de zorg onhoudbaar is. Door urgentie te benadrukken, de persoonlijke impact zichtbaar te maken en door inspirerende verhalen te tonen, vergroten we de bereidheid tot verandering. Denk na over je eigen keuzes en inspireer anderen. We moeten praten.

Heb jij een goed verhaal?

Contact